Meteor-barlang

81029-barlang1A nagyközönség számára megnyitott barlangok közül a Meteor-barlang állítja a legnagyobb kihívás elé a látogatót és igényli a legjobb erőnlétet.

A Bódvaszilas mellett fekvő Alsó-hegy Kis-vizetes-töbör alján nyílik az Aggteleki Nemzeti Parkegyik leglátványosabb víznyelőbarlangja. A nagyközönség számára megnyitott barlangok közül a Meteor-barlang látogatása állítja a legnagyobb kihívás elé a látogatót és igényli egyben a legjobb erőnlétet. A barlang bejáratának eléréséhez először fel kell mászni az Alsó-hegyre, majd a töbör alján nyíló szűk bejáraton át lehet bejutni a Meteor-barlangba.

Földtani és ásványtani értékei alapján 1982 óta fokozottan védett természeti érték az Aggteleki-karszton. Az Aggteleki- és Szlovák-karszt más barlangjaival együtt 1995 óta a Világörökség része. A 127 m mély, 1672 m összhosszúságú, 167 m horizontális kiterjedésű, időszakosan aktív rendszert a Vörös Meteor SE barlangkutatói 1961-ben a Kisvizes-töbör víznyelőjének megbontásával tárták fel.

A helyenként omladékos, aknákkal tagolt járatok triász időszaki mészkőben alakultak ki. A lépcsőzetesen mélyülő barlang alsó részén található az ország egyik legnagyobb barlangterme, a 90 m hosszú, 20-30 m széles Titánok csarnoka, amit hatalmas állócseppkövek és cseppkőoszlopok (Titánok), valamint bambusz- és szalmacseppkövek, cseppkőzászlók, -lefolyások, -függönyök, -medencék szín és for-magazdagsága és a heliktitek tömeges megjelenése tesz látványossá. A lezárt barlang csak a kijelölt útvonalon, engedéllyel látogatható. Bejárásához alapfelszerelés, mászótudás szükséges, az aknákban a közlekedést vaslétra könnyíti.

A túra során omladéktömbök között kúszva, mászva, aknákba szerelt létrákon haladva éri el a látogató a monumentális méretű és páratlan cseppkőgazdagságú, mintegy 100 méter mélységben található Titánok-csarnokát. A túra során Aggteleki-karszt földalatti élővilága is szem elé kerülhet, mint például az endemikus (benszülött) faj, az aggteleki vakrák (Niphargus aggtelekiensis).